mereka yg comel

Hana Yori Dango

Hana Yori Dango
.. Aaaa.. I really2 love this anime XD... sgt222 sukaaaaaa.

xoxo

Rabu, 26 April 2017

Siri Kak Senah: Misteri Kasih Mansion 5



BAB 5

ARIA MELOPONG memandang ke luar tingkap. Sudah dua minggu dia menjadi pelajar di sekolah ini. Aria berkira-kira dalam hati. Dua minggu juga dia punya rutin berulang seperti biasa tanpa ada apa-apa perubahan menarik berlaku. Pergi sekolah. Petang ada kelas tambahan. Balik sekolah. Esok ulang lagi benda yang sama.
Auntie Laila pula memerhatikan tingkah-lakunya macam polis mengawal penjenayah yang dilepaskan atas parol. Dia tak kisah itu. Lagipun seperti yang dijanjikan kepada wanita itu, Aria hanya ingin melihat dan mengenali saudara kandungnya secara rahsia. Tak berniat nak mendedahkan siapa dia kepada budak lelaki itu.
Dua minggu di sekolah dia dah buat kawan dengan Zati, Aya, Taufiq dan Haikal. Budak berempat tu senang dibuat kawan. Perangai pun lepak je. Selamba.
Aria berpaling dari menungannya kembali ke buku ditangan. Baru dia tersedar yang ada seseorang berdiri dihadapan meja dia. Aria angkat muka. Bersabung pandangan dengan Adam Rayyan si Ketua Pelajar yang merenung tajam. Kalau boleh tembak laser dari mata tu, Aria rasa sekarang dia dah jadi debu.
Dahinya berkerut. Tak faham kenapa Adam Rayyan berdiri depan meja dia dengan muka merah menahan marah. Mamat ni memang tak ada adab. Dah lah datang kelas orang macam gangster masuk kawasan jajahan. Mata dilarikan pula pada Zain yang berdiri sedikit belakang dari Adam Rayyan.
Zain angkat kening dekat Aria. Wajahnya beriak blur.
Kalau Zain blur, Aria lagi blur. Dia berkalih pandang pada Adam Rayyan. Bibir budak lelaki itu jelas bergerak-gerak seperti berkata sesuatu tetapi Aria tak dengar apa-apa. Berkerut-kerut dahi dia cuba membaca pergerakan bibir KP.
Dia give up. Mata meliar pada rakan sekelas. Nak minta bantuan tapi termangu tatkala seluruh isi kelas tengah beria-ia ketawa. Termasuk rakannya yang tiga orang.
Wajah Adam Rayyan semakin merah. Aria semakin tak faham.
Dia nampak seisi kelas tengah gelak macam orang tak betul, Adam Rayyan berbicara entah apa. Dan Aya.. yang tangan tergawang-gawang sambil tunjuk ke arah telinganya.
Wajah Aria berubah. Oh, crap! Patutlah dia tak dengar. Patutlah Adam Rayyan bercakap tapi yang mengisi ruang pendengaran dia adalah suara vokalis Linkin Park yang tengah menjerit-jerit.
Tangan laju menarik earphone yang menyumbat telinga. Dalam masa yang sama Adam Rayyan yang baru lepas bercakap apa entah dengan isi kelas 5 Sastera, berpaling. Aria terkaku dengan earphone di tangan.
Mata KP jatuh pada tangan Aria lepas tu naik pandang dia. Sepasang mata itu berkilau macam pembunuh bersiri jumpa mangsa seterusnya.
Aria pandang Zain yang menunjuk earphone di tangan Aria sambil sebelah tangan lagi menekup mulut. Mata dia bulat seolah terkejut. Kemudian pelajar lelaki itu turut join seisi kelas 5 Sastera gelak. Dua ibu jari diangkat ke arah Aria isyarat thumbs up tanpa menghiraukan pandangan membunuh ketuanya.
Aria mengeluh. I'm so in trouble.

***

"Ni semua kau punya pasallah Aria. Tak pasal-pasal kitorang terheret sekali," rungut Zati konon marah. Tetapi bibirnya tak dapat ditahan dari mengukir sengih. Kelakar mengingatkan kejadian sebentar tadi.
"Sorrylah. Lagipun bukan salah aku seratus peratus okay? Yang korang bantai gelakkan Ketua Pelajar tu apakehal? Mandat besar?" Aria menyimbah air ke lantai tandas perempuan yang bersabun. Bahana kelakuan mereka,kesemua murid kelas 5Sastera di denda membersihkan tandas. Pelajar lelaki didenda bersihkan tandas lelaki dan pelajar perempuan bersihkan tandas perempuan.
Tentulah semuanya memprotes. Kata yang Adam Rayyan tak boleh salah guna kuasa. Hanya sebab dia kena gelak, mana boleh suka-suka hati nak menjatuhkan hukuman. Protes itu kalau orang lain dengar dah mengamuk agaknya. Tapi Adam Rayyan, dengan tenangnya mengatakan yang sebab asal mereka didenda bukan kerana gelakkan dia tapi disebabkan kelas 5Sastera bising sangat hingga mengganggu kelas lain.
Memang pun, tatkala kelas itu bergegar dengan gelak tawa, guru dari kelas sebelah menjengukkan kepala. Wajahnya jelas menahan geram dengan kebisingan yang terhasil dari kelas 5 Sastera.
Hujah KP membuatkan seisi kelas terdiam. Termasuk Aria yang rasa Adam Rayyan sengaja salah guna kuasa. Tapi satu benda yang dia pelajari, Adam Rayyan yang bercakap dalam calm manners adalah sangat menakutkan. Lagi menakutkan dari kalau dia mengamuk marah-marah. Dan nampaknya perasaan itu turut dikongsi Zain. Sebab Zain yang tergelak-gelak serta-merta membisu. Tak berkata apa sehingga keduanya keluar dari kelas itu.
"Macam mana tak gelak? Aku masih boleh bayangkan tahu, muka kau dengan muka Rayyan. Blur habis." Zati mengesat peluh di dahi sambil bersandar ke singki tandas.
"Dah korang pun tak bagi aku amaran. Nasib baik aku tak buat apa-apa dekat dia tadi. Kalau tak? Mau aku kena tendang dari sekolah ni terus." Aria membebel. Dia menyudahkan kerja terakhirnya. "Dah lah aku budak baru," sambungnya lagi.
"Nak bagi amaran pun tak guna jugak. Kalau dah memang telinga kau tersumbat dengan earphone, gajah mengamuk pun kau tak dengar," sindir Aya. Dekat tandas perempuan tu tinggal mereka bertiga sahaja menyudahkan kerja-kerja akhir. Yang lain dah berdesup balik kelas. Mengelat.
Aria sengih. Nak balas pun tak berguna sebab apa yang dikatakan Aya memang betul. "Anyway, apa sebab Ketua Pelajar tu datang cari aku?" soal Aria. Tak tahu apa sebab-musabab yang menyebabkan KP mencemar duli ke kelas 5 Sastera. Adam Rayyan tak cakap apa pun tadi. Muncul tiba-tiba.. busted her sebab bawa barang larangan ke sekolah. Rampas earphone dan mp3nya. Denda satu kelas cuci tandas sebab bising. Lepas tu hilang macam tu sahaja.
"Entah. Tapi masa mula-mula dia datang kat kelas tu,muka macam marah je. Kau jolok sarang tebuan ke?"
Aria tak membalas. Mata dia merenung tajam dua orang pelajar perempuan yang tergelak-gelak memandang mereka. Sinis. Menyedari renungan tajam Aria, keduanya cepat-cepat menyudahkan urusan mereka lantas berjalan keluar. Sempat lagi mengerling sinis sebelum menghilang di balik pintu.
Zati turut diam memandang. "Macam bagus je," cebiknya bila kelibat dua pelajar itu dah hilang dari pandangan.
"Itulah manusia. Kita patut bersyukur yang hari ni kita kena denda basuh tandas macam ni." Aya menyudahi kerjanya membilas segala baldi yang digunakan.
Aria pandang Aya dengan pandangan tak percaya. "Bersyukur?"
"Hmm." Aya angguk. "Kalau campurkan dengan macam mana reaksi budak dua orang tadi, dan yang sebelum-sebelum ni.."
Aria teringat pelajar-pelajar yang menggunakan tandas. Ramai juga yang melemparkan pandangan sinis pada mereka. Itu juga antafa faktor rakan sekelas yang lain cepat sahaja lesap bila dah sampai ke akhir tugas.
"..boleh buat kita terfikir macam mana satu hari nanti, kalau kita tak ambil berat akan pelajaran we will ended up jadi tukang cuci. Macam sekarang ni. Dan kalau hari ni kita tak boleh tahan di pandang sinis oleh budak-budak sekolah je pun, macam mana esok? Kalau kita kena jadi tukang cuci untuk even large scale contohnya dekat hospital, shopping mall.. yang membuatkan kita nak tak nak akan bertemu dengan pelbagai jenis manusia. Dari pelbagai latar belakang." Aya terhenti. Nafas ditarik. Mengah.
"So, benda ni sepatutnya jadi.. -what's the right word?- alarm bell?" Aya pandang Aria yang tengah pandang dia dengan mulut melopong. Zati terangguk-angguk. Aya senyum nipis. "Supaya kita tak main-main sekarang. Pelajaran itu penting. Dan bukan lah aku nak cakap yang jadi tukang cuci tu salah ke apa. Tak. Kerja tukang cuci tetap halal dan kerja halal itu sendiri mulia di mata Tuhan. Cumanya, kalau ditakdirkan esok kita jadi tukang cuci, jadilah tukang cuci yang berilmu. Berkelulusan. Kalau dipandang rendah pun, kita tak akan terkesan. Sebab kita tahu siapa kita." Dia berjeda seketika.
"Korang pernah dengar cerita tentang sorang dude ni, dia volunteer basuh tandas?"
Kedua-dua Aya dan Zati menggeleng.
Aya gosok hidung dengan hujung jari. Dahi dia sedikit berkerut. Cuba mengingati kisah itu barangkali. "This dude, he's a Palestinian. Dia cerita yang setiap kali kalau dia rasa tinggi diri, riak -atau apa-apa je lah perasaan sum'ah yang ada dalam diri dia- dia akan volunteer basuh tandas. Because that way, he'll learn how to humble himself again. Kau tahulah, macam orang pandang kita sekarang. Walhal kita kena denda je."
Aya angkat kening ke arah Aria dan Zati yang diam macam kena sampuk.
"That dude..he's a Palestinian?" Aria memecah sunyi.
"Hmm.. Which is bawa kita ke satu lagi poin iaitu as we know, Palestine tu negara bergolak. And even a Palestinian cakap yang dia ada rasa bangga riak segala dalam dirinya.. how about us yang mungkin tak pernah rasa susah sepanjang berapa belas tahun hidup? Even kalau kita susah pun..adakah sesuah mereka yang di negara-negara yang sedang bergolak?" Aya berhenti seketika. "Dan apa method kita dalam menangani masalah hati yang pasti akan timbul dalam diri? Sebab tu, kita kena bersyukur hari ni kena denda macam ni." Gadis itu mengukir senyum lucu. "At least, kita boleh rasa.. perkara yang orang lain mungkin buta apa rasanya."
Diam seketika antara mereka sebelum Zati membuka mulut; "Leave it to Aya untuk tukarkan perkara negatif jadi positif."
"More like negative thought about a certain things yang kita anggap negatif." Aya cakap sambil membantu Zati dan Aria mengemas perkakas mereka. "Tiada apa yang negatif tentang didenda. Sometimes, we'll only learn yang certain things tu salah through punishment macam ni. Dan ada benda lain juga kita boleh belajar. Contohnya; cuci tandas boleh membantu merendahkan ego seseorang. Juga tiada apa yang negatif tentang mencuci tandas."
Selesai semuanya ketiga-tiga mereka berjalan keluar dari tandas itu. Aria sibuk membetulkan kaki seluar sukan yang tadi dilipat hingga ke paras bawah lutut sambil minda ligat memikirkan apa yang Aya baru sampaikan. Sejujurnya dia kagum dengan gadis itu. Sejak hari pertama mereka berkenalan, Aya selalu buat dia terkedu dengan kata-katanya. Gadis itu sangat matang kalau nak bandingkan dengan dirinya.
"Aria..nRayyan nak jumpa kau dekat bilik MPP. ASAP." Meii, rakan sekelas mereka muncul membawa pesan.
Aria kerut dahi. Oh, here comes bala.
"Okay. Thanks Meii. Eh korang…aku pergi dulu." Tanpa menanti balasan Aria segera berlalu.

***

Pintu bilik yang tertera tulisan Majlis Persatuan Pelajar diketuk. Aria sengih senget. Dah berganti nama nampaknya. Mungkin tak nak kesalahan yang melibatkan dirinya tempoh hari, berulang.
"Masuk." Laung satu suara dingin dari dalam. Aria menarik nafas dan dihembus sebelum memulas tombol pintu. Tak sempat dia menolak daun pintu, pintu itu dah terbuka dari dalam. Seorang wanita dalam lingkungan umur 40-an melangkah keluar, memeranjatkan Aria.
Dia segera beranjak ke tepi, memberi laluan. Tetapi wanita itu tidak lekas pergi. Sepasang matanya meliar di wajah Aria membuatkan bulu romanya meremang. Diam-diam dia meneliti wanita dihadapannya itu. Wajahnya disolek kemas. Jelas tampak solekannya tetapi tidak berlebihan. Menyerlahkan keanggunannya walaupun dalam usia sebegitu. Dari gayanya juga pakaian yang bersarung di tubuh itu, Aria andaikan yang wanita itu dari golongan berada.
Wanita anggun itu mengukir senyuman. Dingin. Teragak-agak Aria membalas.
"Ma pergi dulu Ray." Wanita itu berpaling ke arah dalam bilik.
Ma? Kening terangkat. Aria memanjangkan leher. Cuba melihat ke dalam bilik MPP. Ray? Surely she's taking to KP..kan? Sipi-sipi dia melihat wajah tegang Adam Rayyan. Rahang pelajar lelaki itu bergerak-gerak. Aria tak mendengar sebarang ucapan balas kepada kata-kata wanita yang menggelar dirinya Ma.
"Tutup pintu tu." Suara dingin milik Ketua Pelajar memberi arahan sebaik sahaja kakinya memijak lantai bilik MPP. Aria pandang sekeliling. Kosong. Hanya ada Adam Rayyan.
Tutup pintu? Dah lah bangunan ni kosong tak berpenghuni. Memanglah cikgu-cikgu ada je buat rondaan mengejut secara berkala untuk mengelakkan dari berlakunya benda-benda yang tak patut di bangunan tanpa manusia -kecuali ahli MPP- ni, tapi Aria tetap sahaja rasa tak selesa.
"Tutup pintu." Mata Adam Rayyan mencerun tajam apabila Aria tak menurut arahan.
"Err..saya rasa lebih baik biar pintu ni terbuka kot. Hari ni panaslah." Aria beralasan. Dia hanya merapatkan pintu membiarkan sedikit ruang terbuka.
"KP nak jumpa saya kenapa?" Cepat Aria bertanya sebelum Adam Rayyan memanjangkan isu pintu tersebut.
"Kau rasa kenapa?" Adam Rayyan bertanya kembali.
 Aria kerut dahi. Eh..eh..mamat ni. Ingat dia psikik ke boleh tahu kenapa? "Entah." Aria jawab sepatah. Malas nak main teka-teki yang langsung tak mengasah mindanya tengah-tengah hari buta ni.
Keruh wajah Adam Rayyan membuatkan hati jahatnya menyimpulkan yang kehadiran wanita tadi menjejaskan ketenangan Ketua Pelajar itu. Horay!
Adam Rayyan bersandar ke kerusi. Aria pula berdiri macam pesalah di hadapan meja sederhana besar. "Ada benda dalam bilik ni hilang." Hujung jemarinya mengetuk-ngetuk permukaan meja.
Kata-kata tanpa nada itu menyebabkan Aria tak semena-mena rasa sejuk. Matanya mengecil tetapi dia tak berkata apa. Menanti Adam Rayyan menyambung dan dalam masa yang sama menenangkan diri untuk apa yang mendatang.
"Kau tak ada masuk dalam bilik ni lagi kan? Selain pada hari pertama kau dekat sini."
 "Are you accusing me?" Tajam suara Aria. Rasa tak suka dia kepada Adam Rayyan semakin membuak-buak. Dari hari pertama lagi dia tak berkenan dengan cara Adam Rayyan membawa dirinya. Arrogant. Mungkin dia salah tafsir apa yang dia rasa..tapi hari ini Adam Rayyan membuktikan prasangka Aria terhadapnya betul belaka.
"Kalau kau tak dengar dan tak faham.. no I'm not accusing you. I merely ask you a question. Ada tak kau masuk bilik ni selain kali pertama tu? Ada atau tidak, kau ambil apa-apa barang dari bilik ni?" KP mengulang soalan.
Aria menarik menghembus nafas beberapa kali. Kepala didongak memandang siling. This is so absurb. "Dua-dua pun tak. Aku tak masuk bilik ni dan aku tak ambil apa-apa pun dari bilik ni." Dia bercakap melalui celah gigi. Pada masa seperti ini lah Aria berharap yang dia ada kuasa untuk keluarkan tembakan laser dari mata.  "Kenapa kau tak tanya Ean sahaja?"
Kening Adam Rayyan terangkat. "Ean huh?" Hujung bibir terjongket naik. Seolah Aria baru sahaja menuturkan sesuatu yang melucukan.
Giliran Aria mengangkat kening. "Ada masalah ke?"
"Tak.. tentulah tak ada." Nada suara Adam Rayyan membuatkan Aria rasa jengkel. Dia benci kalau orang guna nada suara sebegitu bila bercakap dengannya.
"Fine, whatever. Aku akan tanya Sofean. You're free to go." Adam Rayyan melambai sebelah tangan. Menghalau. Mata dia pandang kertas yang berselarak atas meja.
Bila Aria tak bergerak, KP angkat muka. "Hopp along dear rabbit. Kau tak nak buang masa dekat sini lama-lama now would you?" Senyuman sinis dilontarkan kepada Aria.
 Dengan mata yang mengecil merenung Adam Rayyan, Aria berpusing keluar bilik MPP. Pintu dihempas kuat lantas dia berlari pergi. Tak mahu beri peluang kepada Ketua Pelajar -yang sangat menjengkelkan hati- untuk mendenda dia atas tuduhan merosakkan harta benda sekolah.

Isnin, 20 Mac 2017

Siri Kak Senah: Misteri Kasih Mansion 4

BAB 4

BANGUNAN sekolah yang tersergam megah itu dia pandang dengan muka yang sedikit berkerut. Aria menarik nafas panjang. Jari-jemari diregang-lenturkan cuba menghilangkan debar yang kini menghentak dada.
“Kamu nak Auntie temankan?” Suara Auntie Laila menyentakkan lamunan Aria. Segera dia berpaling. Bertemu pandang dengan Auntie Laila yang memandang dia dengan kedua tangan menggenggam stereng kereta.
Nope..I'm fine." Kata-kata yang lebih ditujukan kepada diri sendiri.
Auntie Laila mengukir senyum. Aria cukup tak suka kalau Auntie Laila senyum sebegitu. Itu senyuman menyindir.
'3... 2..'  Dia mengira dalam hati.
"Sendiri yang cari masalah kan?" Nada suara Auntie Laila berlagu.
'1..'
Aria senyum kelat. "Bukan masalah yang Aria cari. Aria cari saudara kandung." Perlahan dia cakap. Tak pandang wajah wanita di kerusi pemandu.
Kedengaran nafas dihela Auntie Laila namun wanita itu tak berkata apa. Mendiamkan diri. Aria tahu apa yang dia buat sekarang ni membuatkan wanita itu tersepit antara kehendak dirinya dan juga amanah dari Mama. Walaupun tahu ini bakal mengundang masalah dikemudian hari, Aria tetap dengan keputusan dia. Buat tak peduli yang dia sebenarnya pentingkan diri sendiri.
"Aria masuk dulu." Dia menyalami tangan Auntie Laila.
"Nanti nak balik call Auntie," pesan Auntie Laila.
"Hmm." Aria mengangguk. Dia baru bercadang nak balik sendiri sahaja, tetapi mengenangkan yang tempat ini tempat baharu bagi dia, arahan Auntie Laila diterima tanpa bantahan.
Enjin kereta dihidupkan. "You young lady.. jaga diri baik-baik. Jangan nak buat hal.” Sempat amaran itu diutarakan. Jari telunjuk Auntie Laila tegak dihalakan ke arah Aria.
Aria angkat tangan ke dahi. “Ai..ai captain.” Suara dia berlagu macam kartun Spongebob. Aria tertawa melihatkan Auntie Laila yang dah berkerut muka.
Selepas melambai Auntie Laila pergi, Aria melangkah masuk ke kawasan sekolah. Nafas panjang ditarik buat kesekian kalinya. Dalam-dalam. Seketika dia terpaku di depan pagar sebelum berjalan mencari pejabat sekolah.
“Mana pulak pejabat sekolah ni?” Terpinga-pinga dia pandang sekeliling. Kawasan sekolah tersebut yang sememangnya asing bagi dia membuatkan Aria bertambah keliru. “Rasanya papan tanda tadi tunjuk terus.” Dia bercakap sendiri sambil kaki mengundur beberapa langkah ke belakang.
Aria mendongak melihat papan tanda bergantung dipalang yang terayun-ayun ditiup angin. Jelas tertulis 'Pejabat Sekolah' diikuti anak panah yang menunjukkan arah terus.
Semakin dia melangkah terasa semakin dia menuju ke bahagian dalam bangunan tersebut. Lagi yang membuatkan Aria rasa pelik bila dia tak terserempak hatta dengan seorang murid mahupun guru di bangunan tersebut. Tangga dipanjat naik. Dua tiga langkah ke hadapan..Aria berhenti. Dia kini berdiri tepat depan sebuah bilik yang bertulis ‘Pejabat Sekolah’.
Aria tersenyum lega. Finally. Ingatkan dah tersesat tadi. “Apahal tersorok jauh sangat pejabat sekolah ni?”
Tombol pintu bilik dipulas. “Maaf meng..” Ayat tak sempat nak dihabiskan. Aria tegak berdiri dengan dahi yang berkerut seribu. Mak aii. Pejabat sekolah ke rumah orang ni? Dalam bilik itu tersusun sofa bersama dengan sebuah meja kecil terletak di tengah-tengah. Sebuah meja lagi yang bersaiz sederhana besar terletak berdekatan tingkap. Dindingnya pula dihias dengan wallpaper bercorak bunga. Wow! Gila heaven kalau boleh buat tempat persembunyian bilik ni.
 Aria menghampiri meja yang terletak berhampiran dengan tingkap. "Ahh!! Dia terkejut bila tak sengaja tersepak kaki yang terlunjur dari bawah meja. Kaki? Seluruh tubuh dia membeku. Macam mana boleh ada kaki dekat bawah meja ni? Mangsa bunuh? Otak laju sahaja membuat andaian yang bukan-bukan.
Berhati-hati Aria menjengukkan kepala mengintai ke bawah meja. Figura seorang remaja lelaki menyapa pandangan. Aria memerhatikan dada remaja lelaki itu. Nak pastikan yang memang betul remaja lelaki itu tengah tidur dan bukannya dah jadi mayat tak bernyawa. Nafas dihela lega bila melihat dada dia turun naik tanda masih bernafas.
Aria meneliti wajah budak lelaki itu. Tapi macam pelik je. Tidur bawah meja? “Err.. helo?” Hujung jari Aria menyentuh sedikit bahu budak lelaki tersebut. Tiada respon.
“Err.. awak.” Kali ini Aria menggoyangkan bahu budak lelaki itu. Dia tersengih bila sepasang mata budak lelaki itu perlahan-lahan terbuka. “Maaf mengganggu, tapi saya pelajar baru daftar kat sekolah..” 
Gedegang!!
Aria tak sempat nak habiskan ayat.
Budak lelaki dihadapannya tiba-tiba sahaja menegakkan tubuh menyebabkan kepalanya terhantuk meja. “Hey..easy there. Nak bunuh diri ke apa?” Mata Aria membulat. Terkejut dengan kelakuan tak semena budak lelaki itu.
“Manusia?” Tangan kiri budak lelaki itu menggosok-gosok kepala. Dahinya jelas berkerut menandakan kesakitan yang dirasai.
Mata Aria menyepet. “Do I look like a ghost?” Seesh.. mamat ni. Ingatkan apahal lah tadi melompat macam tu. Takut hantu rupanya. Sampai dia pun berdebar sama. Betullah orang cakap, kalau kita rasa kita salah mesti sentiasa rasa takut. Takut kantoi!
Budak lelaki itu tersengih sambil menggenyeh mata. “You know.. dekat bangunan ni jarang nak jumpa student. Sebab tu saya ingat awak hantu.” Dia menguap.
“Cara awak cakap macam bangunan ni bangunan tinggal.” Aria duduk bersila. Beg sekolah diletak atas riba. “So… boleh kita mula?”
Budak lelaki itu berkerut dahi. “Mula apa?” Bingung dia menyoal.
“Pendaftaran sekolah. Saya budak baru kat sini.” Segala sijil pencapaiannya di sekolah lama Aria bawa keluar dari beg. Mata ditalakan ke lantai. “By the way.. tak sangka kerani pejabat sekolah muda sangat.” Selamba Aria menuturkan. Dalam hati dia sengih sendiri. Boleh jadi pelakon lepas ni. Bukan dia tak nampak seragam sekolah yang tersarung di tubuh budak lelaki itu.
Terkebil-kebil mata budak lelaki itu mendengar ocehan Aria sebelum menghamburkan ketawa. Giliran Aria tayang muka blur. Konon tak faham kenapa dia kena gelak.
 “Sorry to disappoint you.. tapi sini bukan pejabat sekolah. Saya rasa awak dah salah bangunan.” Masih dengan sisa ketawa budak lelaki itu merangkak keluar dari bawah meja.
"Eh? Bukan pejabat sekolah? Tapi sign board kat pintu tulis ‘Pejabat Sekolah’.” Aria turut merangkak keluar.
“Yup..ini memang pejabat sekolah. Tapi itu dulu. Sekarang pejabat sekolah dah tukar ke bangunan baru. Actually..for your information, bangunan ni dah kosong. Tak digunakan lagi.”
Really?” Aria berkerut dahi. Hujung mata dia tak lepas memandang budak lelaki itu. Wajah mengantuknya tadi dah hilang diganti riak segar.
“Uhuh! Saya rasa awak mesti lalu ikut pagar belakang kan? Sebenarnya kalau ikut undang-undang sekolah.. takde murid yang dibenarkan masuk ikut pintu pagar belakang lepas loceng persekolahan berbunyi." Jam tangan ditilik. "Tapi sebab awak murid baru, awak dimaafkan.” Budak lelaki itu tersenyum.
“Jadi mulai hari esok..awak hanya dibenarkan masuk ikut pagar dekat blok E ataupun pagar depan. Clear?” Sambung budak lelaki itu lagi bila Aria tak beri respon.
Aria terkebil-kebil. “By the way.. saya Aria. Awak?” Dia memperkenalkan diri. Dalam hati Aria menyebut nama budak lelaki dihadapannya ini. Nama yang dah dia hafal sepenuh hati.
“Sofean Baihaqqie." Budak lelaki itu memperkenalkan diri. Oblivious to the fact yang tatkala dia menyebut namanya, Aria turut sama menyebut sepotong nama itu dalam hati. "Boleh panggil Ean." Senyuman masih tak luput dari bibir Sofean.
Aria turut tersenyum.
“Jadi.. saya nak buat apa sekarang?”
“Masuk kelas lah. Ke nak ponteng?” Sofean angkat-angkat kening gaya nakal.
Laju Aria menggeleng. Tak berani. Mahu kena kejar keliling rumah dengan Auntie Laila kalau dia kena tangkap buat hal pada hari pertama di sekolah baru. Dahlah kesnya ini bergantung kepada belas kasihan Auntie Laila.
Sofean tergelak. "Kalau macam tu saya bawa awak pergi the real pejabat sekolah."
Aria tersenyum lega. "Thanks a bunch." Tak sanggup dia untuk sesat kali kedua.
"No problemo." Sofean melangkah ke sofa. Beg sekolah dicapai.
"Kalau ni bukan pejabat sekolah.. bilik ni guna untuk apa je sekarang? Cantik pulak tu hiasan." Aria pandang sekeliling. Baru sedar ada rak buku di hujung bilik. Membuatkan dia berkira-kira nak minta pas kebenaran untuk keluar masuk bilik ni ikut suka hati.
"Bilik ni sekarang adalah the official markas untuk Majlis Persatuan Pelajar." Sofean menjawab. Hujung bibir dia terjongket semacam senyum sinis.
"Oh?" Kening Aria terangkat. Impian sesaat yang lalu berkecai jadi debu. Memang taklah.
"Ya." Nada suara Sofean berlagu.
"Jadi.. awak ni ahli MPP?"
"Nope." Senyuman Sofean melebar. Tubuh disendengkan ke arah sofa. Tangan disilangkan ke depan.
Kening Aria terangkat tinggi. Dapat dirasakan manusia didepannya itu sedang bermain dengannya. Macam kucing dengan tikus. Tom dan Jerry. "Then what're you doing here?"
"Menunggu untuk menaikkan darah seseorang." Kening dijongket. "Tapi sebab awak dah muncul tiba-tiba nak tak nak kena called it off." Sofean bergerak menjauhi sofa. "For today." Sambung dia dengan senyuman musang guntang.
Otak Aria bergerak cuba memahami apa yang Sofean cuba sampaikan. Apa yang dia dapat simpulkan adalah, budak lelaki itu tengah on war dengan someone. Kiranya sekarang, Sofean tengah menceroboh masuk bilik MPP ni sebab dia bukan ahli. Tentulah dia tak ada kebenaran untuk berada di sini.
Uh-oh..
Aria mula faham apa yang sedang berlaku. Tapi.. dia budak baru. Manalah dia tahu kalau tempat ni tempat larangan ke apa. Surely they wont call Auntie Laila hanya sebab stupid mistake macam ni.. kan? Aria mula nak panik.
"Then we need to go now! Kiranya kita dah menceroboh masuk kawasan larangan dah ni. Nanti kalau saya kena detention macam mana?" Aria menggelabah.
"Chillax. Bebudak MPP tu semua ada taklimat apa entah dengan pengetua dan PIBG. Jom, saya bawa awak pergi pejabat sekolah." Sekali lagi Sofean mempelawa. "What's that?" Bibir memuncung ke arah fail ditangan Aria.
Aria turut jatuhkan pandangan ke tangan. "Oh, sijil-sijil dari sekolah lama."
Sofean menadah tangan. "Give me that."
"Eh?" Aria muka terkejut.
"Nanti saya bagi terus dekat kerani sekolah."
Dengan berat hati Aria menghulurkan fail ditangan. Gerakan dia ibarat slow motion. Dia tak nak kalau-kalau Sofean mencuri lihat sijil-sijilnya.
Dalam masa yang sama pintu bilik MPP itu terbuka. Empat batang tubuh melangkah masuk sebelum terhenti tatkala pandangan keempat-empatnya jatuh pada Aria dan Sofean.
Gerakan Aria nak hulur fail kepada Sofean turut terhenti di tengah jalan. Seolah ada tangan ghaib menekan butang pause. Kepala dia berpaling laju ke pintu.
"Ean." Tajam suara juga tajam renungan pelajar lelaki yang berada paling hadapan antara keempat-empat pelajar yang baru muncul dalam bilik MPP itu.
"Not again." Kedengaran rungutan entah dari siapa.
Sofean tersengih. Sebelah tangan diangkat tanda sapaan. "'Sup."
Aria mengerling wajah Sofean. Walaupun budak lelaki itu tersengih namun tiada humor dalam mata dia. Kosong. Mata Aria beralih pula kepada pelajar yang menegur Sofean. Sama.
"Dude, kalau kau suka sangat dengan tempat ni why don't you just join us? Aku boleh recommend nama kau dekat cikgu." Pelajar lelaki tinggi lampai berkaca mata dan rambut bersikat rapi berkata dengan Sofean. Nada suara dia jelas menandakan yang dia fed up dengan apa yang Sofean buat. Which suggest.. -Aria simpulkan- yang ini bukan kali pertama. Hobi pecah masuk tempat orang ke apa budak ni?
"Eww.. Yuck!" Balasan Sofean dah cukup untuk buat semua orang faham jawapan pada pelawaan tersebut.
Pelajar yang bagi cadangan tadi memutarkan bola mata ke atas. Bibirnya mencebik. Dia dan dua orang lagi rakannya bergerak melepasi Sofean dan Aria. Seorang mendekati meja manakala dua orang lagi duduk di sofa.
Tinggal Aria, Sofean dan the other dude -yang Aria assume adalah ketua mereka- berdiri depan pintu. Aura the other dude tu jelas aura no nonsense. Ini bermakna..
"Aria meet Adam Rayyan. Our beloved Ketua Pelajar." Sofean mengesahkan apa yang sedang berlegar dalam minda Aria.
Adam Rayyan masih beriak kosong macam android baru lepas di reprogram sistem. "So, kau ada partner pulak?" Mata dingin Adam Rayyan berlabuh seketika di wajah Aria sebelum dipakukan tepat ke wajah Sofean.
Dalam masa yang sama Sofean memuncungkan mulutnya. "Aww. Macamlah aku kejam sangat nak biarkan awek cun kena tangkap kalau partner dengan aku."
Renungan Adam Rayyan bertambah dingin.
Kalau tadi takat beku sekarang dah jatuh suhu negatif.
Aria buat kesimpulan yang manusia dua orang ni bukan setakat tak suka each other tapi dah tahap berperang.
Sofean menarik fail ditangan Aria lantas ditolak ke tangan Adam Rayyan. "She's a new student. Since KP yang bertanggungjawab dah ada dekat sini, aku serahkan semuanya dekat kau. Ciao." Bagai musang licik Sofean menyelit tubuhnya melepasi Adam Rayyan dan menghilang di sebalik pintu. Pantas sehingga KP itu hanya mampu memandang tanpa berbuat apa-apa.
Adam Rayyan menghempas segumpal keluhan. Jelas yang dia rasa jengkel dengan perilaku Sofean. Tanpa mengendahkan Aria, Adam Rayyan melangkah ke meja. Membiarkan Aria berdiri terkebil-kebil seorang diri.
"Budak baru? Form berapa?" Salah seorang ahli MPP yang duduk di sofa dengan buku ditangan angkat muka. Dua orang lagi turut memandang Aria dengan penuh minat. Menanti jawapan.
"Form five." Aria sedikit menggelabah. Terasa macam penjenayah yang kena soal siasat dekat bilik tahanan.
Kening ahli MPP tu masing-masing terangkat. "That's rare. Form five pindah sekolah. Ikut parents ke?"
Aria mengukir senyum plastik. Otak ligat berputar. "Mak saya ada kerja dekat luar negara. So I'm staying with my aunt." Jawapan yang tak menjelaskan segalanya. Dan dia tak tipu pun.
"Ooo.." Tiga kepala mengangguk serentak.
"Nama siapa? Mana tahu kita sama kelas nanti." Ahli MPP yang pegang buku tu tanya dengan suara nakal. Dua tangan menepuk bahu dia secara bersamaan. Disambut dengan gelak tawa yang membuatkan Adam Rayyan si KP mengangkat muka.
"Aria," jawab Aria sepatah. Tak tahu dia patut bereaksi macam mana. Sepasang mata dingin Adam Rayyan membuatkan dia tak senang duduk -atau berdiri dalam kes dia. Aria nak keluar dari situ. Dia rasa lemas.
"By the way, aku Zain." Zain memperkenalkan diri. Buku yang sedari tadi dipegang, diletakkan ke sisi. "Itu Aqil." Telunjuk menuding ke arah rakannya yang berkaca mata. "Umar." Telunjuk beralih ke arah Umar yang tersengih sambil melambai guna dua jari.
Aria mengangguk. Bibir dipaksa mengukir senyum.
"Lastly, our KP. Adam Rayyan."
Aria mengangguk lagi. Walaupun dah tahu nama sebab Sofean sebut sebentar tadi. Our beloved KP kata budak tu. Sinis.
"Err..jadi apa yang patut saya buat? Daftar dekat mana?" Teragak-agak Aria bertanya. Penat dia sedari tadi berdiri macam patung.
"Tak payah daftar apa-apa. Just go straight to your class." Kertas ditangan dikerling sepintas lalu. "5 Sastera." Adam Rayyan menjawab tanpa memandang dia.
Tiga pasang mata pandang Adam Rayyan kemudian beralih ke arah Aria.
"O..kay. And where is this class?" Aria bertanya lagi. Entah kenapa darah dia mula mendidih. Ada ke cakap macam tu je? Dia budak baru. Logik ke dia kena tahu 5 Sastera tu dekat mana?
Tapi tatkala mata Aria bertembung dengan sepasang mata milik Adam Rayyan, KP itu jelas membayangkan yang Aria baru lepas tanya soalan bodoh. Membuatkan darah yang tadinya mendidih sekarang dah mengelegak.
Tapi belum sempat Aria buka mulut nak membidas KP yang obviously tak berdedikasi, Zain melompat bangun dari duduk.
"I'll walk you to your class." Dia senyum lebar. Mempamerkan lesung pipit di pipi kiri.
Spontan Aria membuat 'tuduhan' yang Zain adalah Robin Hood MPP. Kerja dia curi hati orang. Setelah memastikan Adam Rayyan menerima jelingan paling tajam yang boleh dia lontarkan, Aria melangkah keluar dari bilik MPP yang memanaskan hatinya pada hari pertama dia berada di sekolah baharu. Beberapa saat kemudian Zain muncul sambil menutup rapat pintu bilik dibelakangnya. Tangan dia menggenggam fail milik Aria.
"Let's go princess." Zain senyum lagi. Langkahnya diatur dan Aria mengekori dengan senyap. Tak berminat nak berbual dan dia berharap yang Zain faham.
Otak bergerak menyusun dan memproses apa yang berlaku pagi ini. Pagi hari dia di sekolah baharu dengan misi tersendiri. Yang pasti objektif pertama dalam senarai dia dah tercapai. Sasaran ditemui dan sudah berkenalan pula tu. Wajah Sofean terbayang di ruang mata. Aria tak sangka secepat itu pula mereka bertemu. Terkejut adalah perkataan yang tepat nak describe apa yang dia rasa.
Kesimpulan yang dia boleh untuk pagi ini..hari ini: Objektif satu; clear
And a few more to go.




Siri Kak Senah: Misteri Kasih Mansion 3

BAB 3

"MAMA.. Aria okay je lah. Tak payah nak risau sangat. I'll be fine. Promise." Dua jari ditegakkan tanda dia angkat janji.
"Senangnya dia cakap. Mama risau tahu tak? Bukannya Mama pergi sekejap. Tiga bulan. Dan tinggalkan kamu seorang diri untuk sepanjang tiga bulan tanpa pengawasan.. cuba bagitahu, ibu mana dekat dunia ni tak risau? Dia pulak pandai-pandai nasihatkan kita supaya tak payah risau." Puan Maria membebel panjang. Riak risau yang sedari tadi mewarnai wajahnya masih tak luntur.
Bebelan Puan Mariah disambut dengan tawa Encik Rafizi. Aria pula putar bola mata ke atas.
"Ma, Aria dah tujuh belas tahun. Bukan budak kecik lagi. Aria boleh jaga diri sendiri lah. Lagipun tiap-tiap Sabtu dan Ahad Auntie Laila nanti datang jenguk. Nanti kalau cuti, Aria pergi tidur rumah Auntie. Ada juga Pakcik Salleh dan Makcik Fatimah untuk tengok-tengokkan Aria." Tangan kanan mengunjuk dua manusia yang duduk di sofa ruang tamu.
Imam Salleh dan isterinya Hajah Fatimah jiran mereka semenjak sekian lama, tersenyum mengangguk mengiakan kata Aria. Sifat prihatin dan baik hati kedua suami isteri itu merapatkan hubungan kedua jiran itu. Sementelaah lagi Aria dah anggap kedua mereka seperti darah daging sendiri.
"Lagipun Aria tak ada buat apa pun. Pergi sekolah lepas tu kelas tambahan. Petang, balik rumah. Makan. Mandi. Tidur. Esok ulang rutin yang sama. Same old same old." Aria menambah lagi alasannya.
Puan Mariah menarik nafas dan dihela. Perbuatan itu diulang beberapa kali. Menunjukkan yang dia masih tak yakin nak tinggalkan anak perempuan tunggalnya seorang diri sepanjang tiga bulan.
Encik Rafizi menghampiri isterinya. Senyum lucu masih bergayut di bibir. "There..there sayang. Aria dah cakap dia tak akan apa-apa. Just trust her okay? Lagipun, benda ni kita dah setuju like sebulan yang lepas kan? She's going to be fine." Bahu Puan Mariah dipicit lembut. Meredakan ketegangan wanita itu.
Aria pantas mencelah. "See? Uncle's right. I'm going to be fine. No worries. I promise. Lagipun takkan Mama nak batalkan segalanya? Penerbangan Mama dalam masa dua jam lagi kot. Mama nak cancel last minute?" Bibir memuncung ke arah beberapa bagasi yang menanti dihadapan pintu rumah. "Teksi pun dah telefon. Ma.. takkan Mama nak panaskan hati ramai orang hanya sebab Mama tak percaya Aria boleh tinggal sorang-sorang? Lagipun bukannya Aria tinggal seorang diri sepanjang masa.. kan?" Mata dibundarkan. Cuba meyakinkan Puan Mariah.
Sebulan lepas, Puan Mariah mengkhabarkan yang dia perlu mengikuti trip ke luar negara. Minimum masa yang diperlukan adalah tiga bulan. Encik Rafizi ambil keputusan untuk turut sama. Aria laju sahaja menyatakan persetujuannya. Otak juga dah laju merencana misinya sendiri.
Sewaktu awal-awal Puan Mariah mengkhabarkan hal itu -dan Aria dah cakap dia okay je- wanita itu menyoal berulang kali sama ada betul Aria akan okay dengan keputusannya itu. Aria hampir sahaja mati kebosanan dengan soalan berulang mamanya itu.
Nampaknya walaupun pada saat terakhir sebelum berangkat -setelah semua persiapan dibuat- Puan Mariah masih mengulang kerisauannya.
"Ya, tell me wich mom yang tak risau nak tinggalkan anak perempuan dia sorang-sorang tiga bulan?" gumam Puan Mariah untuk kesekian kalinya.
Di luar rumah hon kereta berbunyi. Aria meluru ke tingkap mengintai keluar. Hati berdoa mengharapkan yang datang tu teksi. Penat mendengar Mamanya mengulang benda yang sama tanpa henti. Riak wajahnya sedikit berubah tatkala bukan teksi yang menyapa matanya.
"Auntie Laila." Aria mengumumkan pada semua yang sedang pandang dia. Pintu dihampiri lantas ditarik sebelum sempat dibuka dari luar. Sesusuk tubuh tinggi lampai muncul di muka pintu.
"Aria. How're you my darling?" Auntie Laila menarik Aria ke dalam pelukan. Pipi gadis itu dikucup kiri kanan sebelum dilepaskan.
"Hai Auntie Laila. Aria sihat je. Auntie sihat?" Aria berbasa-basi.
"Still alive and kickin'." Wanita berusia awal 30-an yang bekerjaya sebagai setiausaha kepada seorang ahli perniagaan terkenal itu, menjawab dengan kenyitan mata.
Aria tersenyum. Auntie Laila memang macam tu. Berperwatakan ceria dan agak gila-gila. Tetapi jangan sesekali cross the line. Dia boleh berubah jadi harimau garang. Membuatkan Aria ragu-ragu macam mana nak sampaikan segala apa yang telah dia rancang sejak dari hari pertama mamanya bagitahu tentang trip ke luar negara yang perlu diikutinya itu. Puting beliung pasti melanda. Pasti.
"Kamu dah ready?" Auntie Laila menyoal Aria. Dia kini memeluk dan berlaga pipi dengan Puan Mariah.
"Beres." Aria menjawab. Hari ini hari Sabtu. Jadi dia akan pergi ke rumah Auntie Laila dan balik sini Isnin pagi. Auntie Laila hantar dia staright depan pagar sekolah. Segala perkakas dia dah disiapkan dalam beg kecil yang menanti di dalam bilik tidur. "Auntie nak gerak sekarang ke?"
"Tunggu Mama dengan Uncle kamu pergi dulu." Auntie Laila menjawab. Sejurus kemudian kedua wanita itu join dengan Imam Salleh dan Hajah Fatimah yang duduk di sofa.
Aria mendaki tangga menuju ke tingkat atas. Memeriksa setiap tingkap dan pintu balkoni selamat berkunci. Juga segala perkakas elekrik. Dipastikan suisnya dah dipadam. Beg dicapai dan pintu ditutup.

***

Isnin.
Dan dia dah kembali di rumah teres dua tingkat yang dihuni bersama Mamanya dan Uncle Rafizi. Aria campak beg sekolah atas katil. Seragam sekolah digantikan dengan pakaian harian. Pertama kali rumah dua tingkat itu dirasakan kosong seperti tak berpenghuni. Aria melontarkan tubuh ke atas katil. Terkebil-kebil dia memandang siling.
Selepas beberapa detik dia bangun. Mendekati almari baju. Laci berkunci ditarik buka. Sekeping fail dibawa keluar. Aria melangkah kembali ke katil. Tali yang mengikat fail itu dilonggarkan. Segala isi fail dituang keluar. Bertaburan berkeping-keping gambar yang menunjukkan wajah seorang budak lelaki. Lengkap dari fasa berseragam tadika, sekolah rendah, sehinggalah sekolah menengah.
Gambar terbaharu Aria capai. Ditenung lama. Minda menimbang-nimbang sesuatu. Kepalanya kusut. Buat atau tak buat?
Clock's ticking. Tiga bulan akan berlalu macam tu sahaja. Kalau dia tak ambil kesempatan sekarang, kesempatan yang ditunggu-tunggunya selama ini, ianya akan pergi begitu sahaja. Berkecai jadi debu.
Aria bingkas bangun. Dia dah buat keputusan. Kepingan gambar itu dikumpulkan kembali dan dimasukkan ke dalam fail yang kemudiannya disumbatkan ke dalam beg sederhana besar yang dah tersedia dalam almari. Mata kerling jam dinding. 6:30 petang.
Aria berkira-kira dalam hati. Dia akan mulakan apa yang dirancangnya apabila hari dah gelap. Dan untuk mengisi waktu yang tersisa..
Kring!!
Telefon rumah berbunyi. Pantas dia meluru menjawab. "Helo."
Panggilan daripada Hajah Fatimah. Mengajak dia makan malam. Dan dengan senang hati Aria menerima.

***

"Helo Auntie Laila." Suara Aria seolah menahan tangis. Sempat mata mengerling jam. 10.00 malam.
"Helo? Aria? Kenapa ni? Are you okay?" Nada Auntie Laila jelas menandakan yang dia risau akan gadis itu.
"Auntie.. Aria rasa ada orang nak cuba masuk rumah." Aria berbisik di corong telefon.
Membuatkan Auntie Laila semakin panik. "What? Aria pasti?"
"Of course lah Auntie. Tak kan nak bergurau pulak." Aria terdiam.
"Helo? Aria? Helo?"
"Auntie, Aria takut ni," rengeknya.
"Aria tunggu situ. Auntie datang. Call Hajah Fatimah dan Imam Salleh. And stay there." Klik! Talian dimatikan.
Aria termangu-mangu memandang telefon. Jantung dia berdebar-debar. Oh, dear! Here comes nothing. Mata dikatup rapat. Menyeru semangat.

***
"Aria okay? Tak apa-apa?" Auntie Laila bertanyakan Aria untuk kesekian kalinya.
Aria yang duduk di sofa bersama dengan secawan koko panas di tangan -yang dipaksakan kepadanya- sekadar mengangguk. Wajah sedaya-upaya dikeruhkan. Hajah Fatimah dan Imam Salleh turut berada di ruang tamu.
Imam Salleh sudah meronda satu rumah. Dan -tentulah- tidak menjumpai apa-apa yang mencurigakan. Juga tiada tanda orang cuba pecah masuk rumah itu.
"Aria minta maaf. Maybe I'm too jumpy dan terus buat konklusi yang ada orang dekat luar rumah. It maybe just Ciko." Ciko si kucing gemuk peliharaan Hajah Fatimah dan Imam Salleh yang hobinya memperlakukan rumah ini macam ia punya.
Auntie Laila menghela segumpal nafas. Dia mengambil tempat bersebelahan dengan Aria. Bahu gadis itu dipaut erat. Seolah cuba menyalurkan kekuatan.
Aria tak berani merenung wajah wanita itu. Heck, dia tak berani nak angkat muka pandang wajah Hajah Fatimah dan Imam Salleh. Rasa bersalah yang amat. Koko dihirup perlahan. Mata ditalakan ke lantai.
"Macam mana ni Kak Fatimah? Imam? Perlu ke telefon polis?" Auntie Laila bertanyakan Hajah Fatimah dan Imam Salleh.
Mata Aria membesar.
Diam seketika tanpa sebarang jawapan daripada kedua suami isteri itu. Aria semakin berdebar. Tapi dia kekal pasif. Akhirnya, Imam Salleh membuka mulut.
"Rasanya tak perlu. Lagipun Aria dah cakap yang dia mungkin salah dengar." Tenang sahaja suara lelaki separuh baya itu.
Laju Aria mengangguk.
"Dia takut lah tu, nak tinggal seorang." Hajah Fatimah mengusik. Senyuman kecil tersungging di bibirnya.
"Budak ni memang. Degil. Keras kepala. Suka tunjuk kuat padahal.." Auntie Laila menyampuk pantas.
Disebabkan dia tahu kebenaran di sebalik semua ini, Aria hanya diam menerima 'tohmahan' yang dilemparkan kepadanya. Dia tahu lepas ni, dia akan terima hukumannya.
"Sekarang ni, nak buat apa? Kamu tidur sini ke Laila?" Hajah Fatimah menyoal.
Auntie Laila melepaskan pelukan di bahu Aria. Keluhan dilepaskan untuk kesekian kalinya. "Itu masalahnya Kak Fatimah. Saya ni esok kerja. Lagipun.." Kata-kata wanita itu terputus apabila Aria pantas memotong.
"Aria ikut Auntie balik."
Tiga pasang mata merenung Aria. Dahi Auntie Laila berkerut. "Kamu jangan nak bergurau. Habis sekolah macam mana?"
"Ponteng." Selamba Aria membalas.
"Aria.." Suara Auntie Laila bergetar penuh amaran.
"I'm serious. Habis Auntie nak tinggalkan Aria sorang-sorang dekat sini lepas.." Dia terbata-bata mencari perkataan yang tepat. "..lepas semua ni berlaku?" Tangan didepakan. Gaya dramatik.
Auntie Laila memicit dahi. Mata tak lepas dari memandang Aria. Gadis itu pantas melarikan pandangan. Jantung semakin pantas berdegup.
Hajah Fatimah dan Imam Salleh hanya melihat tanpa masuk campur. Membiarkan kedua mereka menyelesaikan masalah sendiri. Memberi pendapat hanya apabila ditanya.
"Fine. Kamu ikut Auntie balik malam ni. Nanti Auntie call sekolah. Kita tengok dulu nak buat macam mana." Akhirnya Auntie Laila mengutarakan apa yang Aria nantikan.
Hampir sahaja dia melompat kegembiraan kalau tak sebab dia masih ingat apa yang baru sahaja sepatutnya berlaku. Aria mengangguk lemah sebagai respon.
Auntie Laila mengeluh lagi. "Pergi siap," arah wanita itu.
Aria patuh. Meninggalkan tiga manusia itu di ruang tamu dan menuju ke biliknya di tingkat atas. Langkah ditahan dari skipping.

****
Keesokan harinya ketika mereka bersarapan bersama Aria meberanikan diri memberitahu Auntie Laila akan perancangannya. "Auntie, Aria ada benda penting nak cakap ni. Tapi Auntie kena janji yang Auntie tak akan marah."
Gerakan Auntie Laila terhenti. Roti yang belum rata sapuan menteganya diletakkan kembali ke dalam piring. "Auntie tak janji. Tapi, teruskan." Cawan berisi kopi dicapai.
Aria menarik nafas. Here goes nothing. "Aria nak tukar sekolah."
Nyaris Auntie Laila tersedak air kopinya. "Are you crazy?" Tanpa dapat ditahan, ayat itu meluncur dari seulas bibirnya. "No. Kamu jangan nak buat hal Aria." Auntie Laila menolak permintaan gadis itu.
"Please Auntie. Ianya penting sangat. Well.. penting bagi Aria at least."
"Kamu kena buli ke?"
"Mana ada." Pantas Aria menafikan. Buli? Please. Kalau dia yang membuli tu boleh juga diterima.
"Habis tu?"
Aria terbata-bata nak menjawab. "Aria...err..sebenarnya Aria.."
"Auntie tak ada masa selamanya untuk kamu. Auntie perlu pergi kerja."
"I want to meet my brother." Laju sahaja dia menuturkan. Aria tahu yang Auntie Laila sedar bahawa Puan Mariah tak pernah beritahu Aria tentang kewujudan saudara kandungnya.
Wajah Auntie Laila berubah pucat. "Macam mana kamu tahu?"
"Aria tahulah. Auntie ingat rahsia macam tu boleh disorok selamanya ke?" Macam orang cuba sorok durian. "Tolonglah Auntie. Auntie je lah harapan Aria. Lagipun sekarang Mama tak ada dekat Malaysia."
"You've been planning this." Mata Auntie Laila mencerun tajam.
"Sejak Mama cakap dia kena ke luar negara untuk tiga bulan." Aria mengaku.
Bertambah mencerun mata Auntie Laila mendengarkan jawapan jujur itu.
"Auntie please. Lagipun sekolah dia tu tak jauh dari tempat tinggal Auntie. Aria boleh naik bas je pergi sekolah. Auntie tak payah susah-susah." Aria masih tak berputus asa memujuk wanita itu.
Auntie Laila memicit-micit dahi. Menunjukkan yang dia sakit kepala dibuatnya dengan kerenah Aria. "Kamu ingat itu ke masalahnya sekarang ni? Jarak sekolah?"
Aria terkebil-kebil. "It's not that. Aria nak cakap yang Aria tak akan susahkan Auntie sepanjang Aria bersekolah di situ -well kalau Auntie setuju nak tolong tukarkan Aria. Aria janji Aria akan bertanggungjawab sepenuhnya ke atas keputusan yang Aria ambil ni." Tangan kanan diangkat seperti orang angkat sumpah.
Membuatkan gerakan jari-jemari Auntie Laila memicit dahi kelihatan semakin rakus.
"Kira baiklah ni Aria cakap juga dengan Auntie tentang plan Aria ni. Kalau Aria redah je senyap-senyap?" Melihatkan tiada tanda-tanda Auntie Laila nak bersetuju dengan permintaan dia, Aria ubah taktik.
Mata Auntie Laila membulat. "Are you threatening me?"
Aria menalakan pandangan ke meja makan. Tak berani nak memandang wajah Auntie Laila. "Tak."
Auntie Laila memejamkan mata. Nafas panjang ditarik. "Look. Bukannya Auntie nak nafikan hak kamu ke apa..tapi Auntie dah janji dengan Mama kamu. Masak Auntie kalau Mama kamu tahu."
"Mama tak ada dekat Malaysia ni untuk tiga bulan." Pantas Aria berkata.
"Selepas tiga bulan? Nak jawab apa bila Mama kamu balik nanti?" Nada suara Auntie Laila menunjukkan yang dia sedang menahan geram. Dengan Aria tentunya.
"Itu kita fikirkan bila Mama dah jejak Tanah Malaya ni nanti. Sekarang kita fokus yang Mama tak ada dekat sini, jadi semua keputusan Auntie yang buat." Aria berjeda. "Jadi? Apa keputusan Auntie?" Sepasang matanya merenung penuh berharap. Sedaya upaya dibuat agar kelihatan seperti Puss in The Boots si kucing oren yang gemuk.
Auntie Laila tak terkata.
"Please. He's someone whom I share my DNA with. Aria bukan nak buat apa. Nak tengok hidup dia macam mana sahaja. Aria tak buat benda yang bukan-bukan. Janji." Bersungguh-sungguh dia merayu. "Dan dia tak akan tahu identiti Aria. Not from my mouth. I'll stay anonymous. Tengok dari jauh sahaja."
Auntie Laila serba-salah. Wajah ditangkupkan ke atas kedua tapak tangan. Lama dia berkeadaan begitu sebelum muka diangkat. Riak wajahnya kusut. "Bukan senang nak tukar sekolah dalam masa sekarang ni. Lagi-lagi kamu nak SPM."
Kata-kata Auntie Laila hampir sahaja membuatkan Aria melompat gembira. "Gunalah Auntie punya kenalan." Aria bagi cadangan. Kerjaya Auntie Laila membuatkan wanita itu mempunyai rangkaian kenalan yang agak luas.
Renungan Auntie Laila ketika itu kalau boleh menembak laser nescaya Aria dah jadi debu.
Aria serba-salah. Walaupun dia serius semasa bagi cadangan itu. Bukan main-main. "Sorry."
Wanita itu mengeluh untuk kesekian kalinya. Mata dipejam sesaat sebelum dibuka. Menikam ke dalam anak mata Aria. "Auntie tak nak dengar sebarang complaint tentang kamu dari sekolah. Auntie tak nak juga kamu timbulkan sebarang masalah yang melibatkan your brother. Stay low." Auntie Laila memberi amaran kepada Aria.
Senyuman Aria sangat lebar dia rasa wajahnya seolah terbelah menjadi dua. "Thank you..thank you..thank you. Thank you so much Auntie." Aria bangun nak peluk cium wanita itu tetapi langkahnya tertahan apabila Auntie Laila mengangkat sebelah tangan menyuruh Aria agar tak berganjak dari tempatnya.
"I'm still not happy with all of this. Ugghh!! Apa Auntie nak jawab dengan Mama kamu nanti?" Auntie Laila bangun membawa piring dan cawannya ke singki.
Aria tersengih mendengarkan rungutan wanita itu. Hati dia sedang bersorak gembira. Tapi sengih dia mati apabila Auntie Laila berpusing memandangnya dengan renungan seperti pemangsa nak menerkam mangsanya. Wanita itu berpeluk tubuh sambil bersandar ke singki dapur.
"Officially all those ada orang nak masuk rumah hanya lakonan semata-mata?" Auntie Laila bertanya tentang rancangan Aria malam semalam.
Uh-oh. Wajah Aria berubah. "Gomennasaiiii!!" Kedua tangan dirapatkan ke depan muka. Tunduk pandang lantai tak berani bertentang mata dgn Auntie Laila yang bersinar tajam bila mengingatkan pasal pelan jahat dia.
Wanita itu menarik nafas panjang lalu dihembus kasar. Cuba menenangkan hati barangkali. "Basuh pinggan, basuh baju dan kemas rumah ni selama kamu ada dekat sini. Tanpa sebarang aduan mahu pun alasan." Auntie Laila terus naik ke tingkat atas tanpa berpaling lagi.
"Alaaa..Auntieee!!" Kerja-kerja rumah adalah perkara paling dia malas dan tak suka nak buat. Padan muka!





Gadget

Kandungan ini tidak tersedia melalui sambungan tersulit.